A bejelentési kötelezettséget a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendeletben foglalt előírások alapján kell teljesítenie a méhésznek.

 A méhészkedést (méhtartást) minden év február végéig, az újonnan kezdett méhészkedést pedig e tevékenység megkezdésétől számított nyolc napon belül kell bejelenteni a bejelentő űrlapon a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél. Amennyiben a méhek állandó tartási helye nem a méhész lakóhelyével összefüggő területen (udvarban, kertben stb.) van, a méhész köteles a méhek tartási helyén a nevét, lakcímét, telefonszámát, a tartási helyen lévő méhcsaládok számát egy legalább 40x30 cm nagyságú táblán jól látható módon feltüntetni.

 

Méhek vándoroltatása esetén, zárlat alatt nem álló területre történő beszállítás és a területről történő kiszállítás bejelentését a mellékelt letölthető nyomtatvány űrlapok kitöltésével és e-mail-en, ajánlott levélként történő megküldésével, vagy személyes eljuttatásával kell teljesíteni.

A méhek kiszállítását a kiszállítást megelőzően, a beszállítást annak megtörténtét követő hetvenkettő órán belül (3 nap) kell bejelenteni a települési önkormányzat jegyzőjének.

A vándoroltatás befejezése után a méhész köteles a hazatelepülését a hatósági állatorvosnál és a jegyzőnél hetvenkettő órán belül bejelenteni.