Az építményadó tárgya, alanya

 

A helyi önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül adóköteles a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, vagy épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).  

Az adó alanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az előző bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.

Társasház, garázs és üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

Tárgyi adómentesség, adókedvezmény

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13. §-ában felsorolt építményadó mentességen kívül mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában álló

a) lakás, lakáshoz tartozó kiegészítő helyiség, melléképület, melléképületrész,

b) üdülő,

c) gépjárműtároló,

amennyiben azt a tulajdoni lapon feltüntetett rendeltetésének megfelelően használják.

A Htv. rendelkezései szerint vállalkozónak minősülő adóalany esetében az (1) bekezdésben meghatározott mentesség nem alkalmazható.

Mentes az adó alól a társasházak, lakásszövetkezetek, garázsfenntartó szövetkezetek és a társasüdülők nem üzleti célt szolgáló közös használatú helyisége és közös használatú területe.

A magánszemély adóalany az adó éves összegéből 50%-os adókedvezményre jogosult.

Az építményadó megfizetése, alapja, mértéke 

Az adófizetési kötelezettség az építményre vonatkozó használatbavételi, illetőleg fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik, és annak a félévnek az utolsó napjáig tart, amikor az építmény megszűnik.

Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

Az adó mértéke: