A talajterhelési díj alanya

Tiszaújváros város közigazgatási területén mindazon természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, mint környezethasználók, akik (amelyek) az engedélyhez kötött környezethasználatuk során a talaj terhelésével járó anyagot bocsátanak ki (a továbbiakban: kibocsátó) talajterhelési díjat fizetnek.
A kötelezettség nem terjed ki a területileg illetékes vízügyi hatóság által kibocsátott vízjogi engedély alapján végzett szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelésekre.

A kibocsátó a talajba juttatott környezetterhelő anyagok után talajterhelési díjat köteles fizetni. A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és közműpótló berendezésben (szennyvíztározó aknában) történő szennyvízelhelyezést alkalmaz.

 

Mértéke

A talajterhelési díj alap, az egységdíj, valamint a területérzékenységi és veszélyeztetési szorzó alapján kerül meghatározásra.

A talajterhelési díj alapja (A)
A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a naptári évben szolgáltatott víz mennyisége (m3) csökkentve

A talajterhelési díj egységdíjának (E) mértéke 2012. február 1-jétől: 1.200,- Ft/m3
A területérzékenységi szorzó (T): 3,00 (Fokozottan érzékeny terület)
A veszélyeztetési szorzó (V): 1,0

 

Díjmentesség

Mentes a talajterhelési díj megfizetése alól az a kibocsátó,

  1. aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt, a rákötés évében,
  2. akinek a közszolgáltató által igazoltan, külön mérőórával (főmérő vagy almérő) mért kerti csapon vagy tűzi vízmérőn keletkezett vízfogyasztása,
  3. aki a vételezett vízmennyiséget üres telken folyó építkezéshez, locsoláshoz használja fel,
  4. akinek a vezetékes ivóvíz- és csatornaszolgáltató (a továbbiakban: közszolgáltató) által igazolt éves vízfogyasztása nem haladja meg a 80 m3-t.

 

Díjkedvezmény

Díjkedvezményt vehet igénybe az a természetes személy kibocsátó, aki a szennyvízhálózatra rá nem csatlakozott ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa, társtulajdonosa, bérlője, valamint önálló használója és az adóév végéig igazoltan rácsatlakozik a közcsatornára.

A díjkedvezmény mértéke az adóévben a rácsatlakozás időpontjáig felmerült talajterhelési díj 75 %-a.

A talajterhelési díjfizetési kötelezettség nem terjed ki:

 

A kibocsátó által teljesítendő díjfizetési kötelezettség megállapításához a víziközmű-szolgáltató évente, a tárgyévet követő év február 15-ig szolgáltat adatokat az önkormányzati adóhatóság számára, amely tartalmazza a kibocsátó azonosításához szükséges személyes adatokat és a tárgyévben fogyasztott vízmennyiséget.
 A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31-éig.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételét képezi.