A bírósági végrehajtással összefüggésben kiadott, a hagyatéki, valamint a gyámhatósági eljáráshoz szükséges adó- és értékbizonyítvány kiállítása illetékmentes, a fiatalok otthonteremtési támogatásának igénylése céljából kiállított adó- és értékbizonyítvány után ingatlanonként 4.000 Ft illetéket kell fizetni. Magánszemélyek készpénzátutalási-megbízással, vagy átutalással teljesíthetik a befizetést az alábbi közigazgatási hatósági eljárási illetékbeszedési számlaszámra: 11734114-15350064-03470000.

 

Hagyatéki ügyben a fellebbezés illetéke az ingatlan(ok) megállapított forgalmi értékének minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint, de legalább 5000 forint, legfeljebb 500 000 forint. Az illetéket Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal 11734114-15350064-03470000 számú illeték beszedési bankszámlájára történő átutalással (az átutalás közleményrovatában fel kell tüntetni az ügyfél nevét, ügyiratszámot) lehet leróni.

 

Közigazgatási hatósági eljárási illeték

 

Az illetékkötelezettség akkor is fennáll, ha a hatóság

Ha ugyanabban az ügyben kérelemre új eljárás indul, az illetéket ismét meg kell fizetni.

 

Illeték fizetésére kötelezettek:

A közigazgatási hatósági eljárási illetéket az eljárás kezdeményezésekor az köteles megfizetni, aki az eljárás megindítását kéri.

 

Az illeték mértéke:

 

Illeték megfizetése:


az illetékes adóhatóság illetékbevételi számlája javára kell megfizetni. A 73/A. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően az esedékességkor meg nem fizetett eljárási illeték és a mulasztási bírság összegét az adóhatóság határozatban közli az ügyféllel, azzal, hogy az eljárási illetéket a határozat közlésétől számított 8 napon belül az adóhatóság illetékbevételi számlájára mulasztási bírság nélkül fizetheti meg. Az így meg nem fizetett illetéket és a mulasztási bírságot az adóhatóság hajtja be.

 

Illetékmentesség:

 

Illeték visszatérítése:

 

Eljárási költség:

Ha törvény másként nem rendelkezik, az adóztatás és az adóigazgatási eljárás költségeit az állam, illetve az önkormányzat viseli, kivéve a lefoglalt dolog elszállításának és megőrzésének és a végrehajtás költségeit. Ha az eljárás során az adózó rosszhiszeműen gyakorolta a jogait, és emiatt az eljárásban az állam, illetve az önkormányzat terhére további költségek merültek fel, azt az adózónak kell megfizetnie. A rosszhiszemű joggyakorlást az adóhatóságnak kell bizonyítania. Az adózó költségeit az adózó viseli.

A költségek viseléséről - ha törvény eltérően nem rendelkezik - az adóhatóság határozatban (végzésben) rendelkezik.