A zenés, táncos rendezvény megtartását, valamint hatósági engedélyezését a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.

 

A rendezvény helye szerinti települési önkormányzat jegyzője jogosult az engedélyezési eljárást lefolytatni, amely jogkört Tiszaújváros közigazgatási területén tartandó rendezvények esetén a Polgármesteri Hivatal Jogi és Igazgatási Osztálya gyakorolja.

 

A Rendelet értelmében zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

 

A Rendelet értelmében az engedélyezési jogkör kiterjed azokra az alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, amelyeket

a) az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben meghatározott tömegtartózkodásra szolgáló építményben, építményen, tömegtartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó építményben, építményen, vagy tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben (a továbbiakban együtt: építmény) tartanak;

b) az a) pontban foglaltak kivételével a szabadban tartanak és a rendezvény időtartama alatt várhatóan lesz olyan időpont, amelyen a résztvevők létszáma az 1000 főt meghaladja (a továbbiakban: szabadtéri rendezvény).

 

Nem kell alkalmazni a rendeletet:

 

Rendszeres rendezvénynek minősül adott helyszínen hetente több alkalommal, heti vagy havi gyakorisággal megtartott rendezvény.

 

Alkalmi rendezvénynek minősül adott helyszínen egy alkalommal legfeljebb tíz egymást követő napon megtartott rendezvény.

 

A fentiekben felsorolt rendezvények csak a jegyző által kiadott engedély birtokában tarthatók meg.

 

Az engedély iránti kérelmet a rendezvénynek helyt adó építmény üzemeltetője, illetve szabadtéri rendezvény esetében annak szervezője nyújthatja be a rendezvény helye szerinti települési önkormányzat jegyzőjéhez.

 

Az engedély iránti kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 20 nap.

 

Tekintve, hogy az eljárás során szakhatósági megkereséseket is kell eszközölni, illetve helyszíni szemlét is kell tartani, ezért az engedélykérelmet legalább a rendezvény megtartása előtt 30 nappal célszerű és szükségszerű benyújtani, annak érdekében, hogy a rendezvénytartási engedély időben kiadható legyen. Engedély nélkül a rendezvény nem tartható meg.

.

A szervezőre, illetve a biztonsági személyzetre vonatkozó szabályok:


A zenés, táncos rendezvény biztosítását a zenés, táncos rendezvény és a helyszín jellegzetességeihez, valamint a helyszín befogadóképességéhez igazodó számú biztonsági személyzet végzi. Ha a jóváhagyott biztonsági tervben a biztonsági személyzet létszáma a tíz főt eléri, akkor a biztonsági személyzet legalább egy tagjának biztonságszervezői, legalább három tagjának személy- és vagyonőr képzettséggel kell rendelkeznie. A rendezvény szervezője, illetve a biztonsági személyzet tagja a képzettségét igazoló okiratot, vagy annak másolatát a zenés, táncos rendezvény ideje alatt köteles magánál tartani és hatósági ellenőrzés esetén felmutatni.

 

Az engedélyezésre beadott kérelemnek minden esetben része a rendezvény biztonsági terve.

 

A biztonsági terv tartalmazza:

a) a zenés, táncos rendezvény helyszínének alaprajzát, befogadóképességét és az oda való belépés és eltávozás rendjét;

b) a zenés, táncos rendezvény helyszínének baleset, elemi csapás, tömeges rendbontás esetére vonatkozó kiürítési, menekítési tervét;

c) a biztonsági követelmények érvényesítésében közreműködők tevékenységének leírását;

d) a biztonsági személyzet létszámát;

e) az egészségügyi biztosítás feltételeinek meglétére vonatkozó utalást; valamint

f) szabadtéri rendezvényeknél a viharos időjárás esetére vonatkozó intézkedési tervet.

 

A rendezvény szervezője:

a) amennyiben ezt előre meghirdette, korlátozhatja a fiatalkorúak zenés, táncos rendezvény helyszínére való belépését olyan módon, hogy a zenés, táncos rendezvény helyszínére történő belépést az életkort igazoló okmány előzetes felmutatásához,

b) a beléptetést a fiatalok alkohollal történő kiszolgálásának megelőzése, esetleges alkoholfogyasztásuk ellenőrizhetősége érdekében a fiatalkorúak számára megkülönböztető jelzéssel ellátott belépőjegyhez (kártyához, karszalaghoz) kötheti.

 

Az üzemeltető, illetve a szervező kötelezettsége:

 

A rendezvény szervezőjének feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse, hogy nem várható-e a rendezvény biztonságát veszélyeztető időjárás, valamint felel a biztonsági tervben és a vonatkozó tűzvédelmi előírásokban meghatározott rendelkezések megtartásáért, ha az időjárás a rendezvény biztonságát veszélyezteti, szükséges esetben gondoskodik a rendezvény felfüggesztéséről.

 

A zenés, táncos rendezvény gyakoriságáról, megtartásának napjairól, kezdésének és befejezésének időpontjáról szóló nyilatkozatnak, a biztonsági tervnek és a tűzriadó tervnek a zenés, táncos rendezvény helyszínén a vendégek számára látható, hozzáférhető helyen történő elhelyezéséért, valamint az elektronikus tájékoztatásra szolgáló honlapján való közzétételéért az üzemeltető és a szervező felel.

 

A zenés, táncos rendezvény szervezője gondoskodik elsősegély nyújtására képzett személyzet helyszíni jelenlétéről.

 

Az engedély nem mentesíti a kérelmezőt, szervezőt a jogszabályokban meghatározott egyéb engedélyek beszerzése alól. (Pl.: kereskedelmi hatósági bejelentés, zajhatárérték megállapítására irányuló kérelem, stb.)