Adóigazolás

 

Az adó-, együttes adó-, jövedelem- és illetőségigazolást (a továbbiakban együtt: adóhatósági igazolás) az adóhatóság hatáskörében eljárva, a nyilvántartásban szerepelő adatok alapján, a kiállítást napján fennálló állapotnak megfelelő, az adózó által kért és a jogszabályban előírt adattartalommal állítja ki. Az adóhatósági igazolás hatósági bizonyítványnak minősül.

 

Az általános adóigazolás tartalmazza az adózónak az igazolás kiadásának napján vagy az igazolás kiadása iránti kérelemben megjelölt napon

 

a) az adóhatóságnál fennálló adótartozását vagy az állami adó- és vámhatóságnál fennálló tartozását vagy annak hiányát

 

b) a behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült tartozást,

 

c) a kiállítás napjáig előírt valamely adónemre vonatkozó adat bejelentési, bevallási és adófizetési kötelezettség elmulasztását, ide nem értve azt, ha az adóhatóság által lefolytatott ellenőrzés a mulasztást feltárta, és az adózó a végleges megállapítások alapján keletkezett fizetési kötelezettségét teljesítette,

 

d) a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozásokat.

 

A nemleges adóigazolás igazolja:

a) hogy az adózónak az igazolás kiállításának napján vagy az igazolás iránti kérelemben megjelölt napon az adóhatóságnál nyilvántartott tartozása, valamint

b) végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozása nincs.

 

Az egyéb adattartalmú adóigazolás: Az adózó által kért adattartalomnak megfelelő módon - megjelölt adónem, meghatározott időszak, egy bizonyos adótárgy vonatkozásában - kerül kiállításra.

 

Benyújtó személye: Adózó, vagy törvényes képviselője, vagy bejelentett állandó meghatalmazottja

 

Benyújtás formája és módja: Természetes személyek személyesen, postai úton, elektronikus formában, gazdálkodók elektronikus úton nyújthatják be adóigazolás kiállítása iránti kérelmüket.

 

Adózó a kérelmét az igazolás kiadásáig, az eljárást lezáró végzés illetve határozat jogerőre emelkedéséig módosíthatja vagy vissza is vonhatja.

 

Adók módjára behajtandó köztartozások, végrehajtásra és visszatartásra átadott kötelezettségek nyilvántartása esetén a fennálló túlfizetés csak kérelemre vezethető át a nyilvántartott kötelezettség teljesítésére, és nem vehető figyelembe a nettó adótartozás kiszámításánál.

Amennyiben általános adóigazolás iránt nyújtott be kérelmet, és tartozását nem, vagy nem teljes mértékben teljesíti, az adótartozás összege, illetve az adók módjára behajtandó, végrehajtásra átadott köztartozás egy összegben kerül feltüntetésre az általános adóigazoláson.

 

Eljárás díja: Az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott adóhatósági igazolások kiállítása az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2. mellékletének VI. pontjának 4. alpontjában foglaltak alapján illetékmentes.