A támogatás célja, formái

A támogatás célja a Tiszaújvárosban élő, illetve a városban letelepedni kívánó személyek, családok részére lakótelek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének elősegítése.

A támogatás egyszeri kamatmentes visszatérítendő, valamint egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában kerül biztosításra. A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás együttesen kerül megállapításra. A támogatás önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához, és annak lakóépülettel történő beépítéséhez használható fel.

 

A támogatásban részesíthetők köre

A támogatásra jogosult:

a) az egyedülálló, vagy egyedülélő kérelmező, ha a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 év tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezett.

b) a házastársával, élettársával együtt élő kérelmező, ha egyikük a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de a kérelem benyújtását megelőzően legalább 10 év tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezett.

A kérelmező csak egy alkalommal és csak egy lakótelek megvásárlásához, illetve annak lakóépülettel történő beépítéséhez részesülhet támogatásban. Házastársak, élettársak kizárólag együtt részesíthetőek támogatásban.

 

A támogatás mértéke, feltételei

A támogatás összege

a) önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához 2.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő, valamint

b) annak lakóépülettel történő beépítését követően 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetésének időtartama a támogatási szerződés megkötését követő 1 év türelmi időt követően 5 év.

A támogatás teljes összegű visszafizetéséig a visszatérítendő támogatás biztosítására az önkormányzat javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni. A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a támogatási szerződés megkötését követően a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

Nem jogosult a visszatérítendő támogatásra a kérelmező, ha

a) a támogatást nem önkormányzati tulajdonú lakótelek megvásárlásához kívánja felhasználni,

b) a támogatásban – házastársak, élettársak esetén legalább az egyikük – már részesült,

c) a kérelem benyújtásakor a lakótelek vételárát teljes egészében már kiegyenlítette,

d) az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozással – házastársak, élettársak esetén akár egyikük – rendelkezik.

A vissza nem térítendő támogatás kiutalására abban az esetben kerül sor, ha a támogatott

a) az épület feltüntetésének tényét az ingatlan-nyilvántartásba átvezetteti, és

b) a nevére szóló, a lakóépület felépítését igazoló, az illetékes építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítványt legkésőbb a 4 éves beépítési kötelezettség leteltét követő 30 napon belül a Polgármesteri Hivatal részére benyújtja, és

c) a visszatérítendő támogatás törlesztő részleteit a támogatási szerződésben foglaltak szerint határidőben teljesíti.

A kérelem benyújtása, elbírálása

A támogatás iránti kérelmeket formanyomtatványon írásban – személyesen vagy postai úton –, vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani, melyhez csatolni szükséges a kérelemben megjelölt igazolásokat.

A támogatás biztosításának rendje

A támogatott köteles a támogatást megállapító határozat kézhezvételét követő 60 napon belül támogatási szerződést kötni az önkormányzattal. A visszatérítendő támogatás összege a lakótelek vételárába vételárrészként kerül beszámításra. A visszatérítendő támogatás beszámítására a támogatás visszafizetését biztosító, az ingatlan-nyilvántartásba az önkormányzat javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom széljegyre történő bejegyzését követően kerül sor. A visszatérítendő támogatás a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 hónapon belül vehető igénybe. E határidő eredménytelen leteltét követően a támogatásra való jogosultság, valamint a támogatási szerződés megszüntetésre kerül. A határidő leteltét követően igazolásnak helye nincs, azonban a kérelem újból benyújtható. A feltételek teljesülése esetén a vissza nem térítendő támogatás a lakóépület felépítését igazoló, az illetékes építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány benyújtását követő 30 napon belül, a támogatási szerződésben foglaltak szerint kerül kiutalásra.

 

A támogatás törlesztése, felhasználása

A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetése alól felmentés nem adható.

A visszatérítendő támogatást a támogatási szerződésben meghatározott időtartam alatt a támogatási szerződés megkötését követő tizenharmadik hónaptól kezdve minden hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

A törlesztő részletek befizetéséről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás alapján ellenőrzi a határidőre történő befizetések megtörténtét, mulasztás esetén késedelmi kamatot számol fel.

Fizetési késedelem esetén a támogatásban részesülők a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti késedelmi kamatot kötelesek megfizetni.

A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetését követően a jelzálogjog és az annak biztosítására bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom törléséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

A visszatérítendő támogatás futamidő lejárta előtti, egy összegben történő visszafizetését kérelemre a polgármester engedélyezi.

A visszatérítendő támogatást a támogatott egy összegben – a visszafizetés okának felmerülésétől számított 30 napon belül – a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal növelt összegben köteles az önkormányzat részére visszafizetni, ha

a) valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával részesült a támogatásban, vagy

b) ha a támogatással megvásárolt lakótelken a támogatott a beépítési kötelezettségének az adásvételi szerződés hatályba lépésétől számított 4 éven belül nem tesz eleget, vagy

c) a támogatással megvásárolt lakótelket értékesíteni kívánja.

Amennyiben a támogatott 3 havi törlesztő részlet befizetését elmulasztja, vagy nem a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít, és ezen tartozását írásos felszólítás ellenére sem rendezi, a Polgármesteri Hivatal a visszatérítendő támogatás teljes összegére gondoskodik a végrehajtási eljárás megindításáról.