Az életkezdési támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon írásban – személyesen vagy postai úton – vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton a Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti, Szociális és Sport Osztályánál lehet benyújtani.

 

A kérelem elbírálásához az alábbi iratok szükségesek:

 

Az életkezdési támogatás:

a) első utalási összegére az a 2005. december 31. napja után született, tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, akinek valamelyik törvényes képviselője a gyermek születését megelőző egy évben már folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezett, és életvitelszerűen tiszaújvárosi lakcímükön élnek,

b) a második és a harmadik utalási összegére az a 2005. december 31. napja után született gyermek jogosult, aki életvitelszerűen tiszaújvárosi lakcímén él, és aki születésétől kezdve, vagy az első utalási összegre történő jogosultság megszerzése óta folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezik,

 és Start-számlával rendelkezik.

 

Az életkezdési támogatásban részesülő gyermek törvényes képviselője a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását 15 napon belül köteles a Polgármesteri Hivatalnak bejelenteni.

 

Tiszaújváros Város Önkormányzata a kincstári és a természetes személy általi befizetésektől függetlenül a Start-számla összegét az alábbiak szerint egészíti ki:

Az utalási összeg minden esetben 50.000 Ft.

 

Az életkezdési támogatás kifizetését a Start-számlán nyilvántartott követelés alapján

- a fiatal felnőtt 18. életévének betöltése napjától,

- a gyermek, illetve a fiatal felnőtt halála esetén az örökös az öröklési bizonyítvány, vagy a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően veheti fel.

 

A támogatás megállapításáról, megszüntetéséről, illetve elutasításáról a polgármester dönt.