A mezőgazdasági termelők által üzemeletetett gépjárművek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályairól szóló 243/2013. (VI.30.) Kormányrendelet alapján a mezőgazdasági termelők az általunk termelt növények termőföldről saját üzemeltetésben lévő tehergépjárművel történő beszállítására, azok betakarításának időtartamára  2013. július 2. napjától útdíj mentességre jogosultak.       

 

Ki kérelmezheti az  útdíj-mentességre vonatkozó hatósági bizonyítvány kiállítását?

Az a mezőgazdasági termelő, akinek lakóhelye vagy székhelyeTiszaújváros területén van.

Mezőgazdasági termelőnek minősül:

 

Mire kérhető az útdíj-mentességre vonatkozó hatósági bizonyítvány?

A kérelmező székhelye, vagy lakóhelye és a használatában lévő termőföld, tanya vagy telephelye közötti – autópálya kivételéve - útdíj-köteles elemi útszakaszra a kérelmező üzemeltetésében lévő gépjárműre.  A útdíj-mentességre vonatkozó hatósági bizonyítvány kiadását június 15- és december 15-e közötti időszakra lehet kérni,  zöldsége, dinnye, gabonafélék, olajos magvak betakarításának időtartamára, legfeljebb 30 napra.  

 

Ki adja ki  és mire használható a hatósági bizonyítványt ?

Az útdíj-mentességre vonatkozó hatósági bizonyítványt a jegyző adja ki a kérelem beérkezésétől számított 3 napon belül. A hatósági bizonyítvány alapján a kérelmező az egyetemes útdíj-szolgáltatónál díjmentes viszonylati jegy kiállítására jogosult.