A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek helyzete alapján jogosult ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésnek és - a feltételek fennállása esetén - a szünidei gyermekétkeztetésnek, tárgyév augusztus és november hónapjában pénzbeli támogatásnak, valamint az e törvényben és más jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményeknek az igénybevételére.

 

A települési önkormányzat jegyzője megállapítja a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát, amennyiben a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

feltéve, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy főre jutó vagyon értéke nem haladja meg külön-külön vagy együttesen a törvényben meghatározott értéket.

 

A törvény alapján vagyon alatt azt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, amelynek egy főre jutó értéke a gyermeket gondozó családban

a) külön-külön számítva a szociális vetítési alap összegének húszszorosát (570.000 Ft), vagy

b) együtt számítva a szociális vetítési alap összegének hetvenszeresét (1.995.000 Ft)

meghaladja, azzal, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben a szülő vagy a tartásra köteles más törvényes képviselő életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általuk lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra vagy tartós betegségre tekintettel fenntartott gépjármű.

 

A hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet megállapításának célja, hogy a gyermek helyzete alapján jogosult lehessen a köznevelés területén biztosított kedvezmények, támogatások, jogosultságok igénybevételére.

 

A települési önkormányzat jegyzője megállapítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek hátrányos helyzetét, ha az alábbi körülmények közül egy fennáll:

 a) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontjában a gyermeket együtt nevelő mindkét szülő, a gyermeket egyedül nevelő szülő, illetve a családbafogadó gyám legmagasabb iskolai végzettsége alapfokú,

 b) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontjában a gyermeket nevelő szülők bármelyike vagy a családbafogadó gyám a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására jogosult vagy a kedvezmény igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként tartotta nyilván a fővárosi és megyei kormányhivatal állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatala,

 c) a gyermek szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezetben, vagy az eljárás során felvett környezettanulmány szerint félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között él, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéshez szükséges feltételek.

 

A települési önkormányzat jegyzője megállapítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek halmozottan hátrányos helyzetét, ha az a)-b)-c) pontokban felsorolt körülmények közül legalább kettő fennáll.

 

A kérelmeket formanyomtatványon kell benyújtani.

 

A szülő, törvényes képviselő és a nagykorúvá vált gyermek a Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti, Szociális és Sport Osztályán 15 napon belül köteles bejelenteni:

lakcímében bekövetkezett változást.