Adókötelezettség:

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység, azaz a vállalkozónak e minőségében végzett nyereség-, illetve jövedelemszerző tevékenysége
 (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).


Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése:

Adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg. A helyi iparűzési adókötelezettség keletkezéséről, illetve megszűnéséről az állami adóhatóság (NAV) elektronikus úton adatot szolgáltat az adózó székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság, valamint azon telephelyei szerinti önkormányzati adóhatóságok részére, amely telephelyeket az adózó a NAV-hoz bejelentette (Htv. szerinti telephely), ezáltal adózó bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettségét teljesítettnek kell tekinteni. Ha a bejelentkezéssel, változás-bejelentéssel összefüggésben adóelőleget, vagy a NAV adatszolgáltatásban nem szereplő más adatot is be kell jelenteni, akkor a bejelentés megtételére az önkormányzati adóhatóság erre külön felhívja az adózót.

 

Az egyszerűsített (tételes) kisvállalkozói adóalap-megállapítás: A 2023. január 1-jétől hatályos módszer alkalmazására az a vállalkozó válik jogosulttá, akinek az adóévi bevétele éves szinten (12 hónapnál rövidebb adóév esetén a működés naptári napjai alapján évesítve) nem haladja meg a 25 millió forintot, illetve a 120 millió forintot [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti átalányadót választó kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetén].

 

Adózó e döntése a teljes adóévre vonatkozik.

 

Iparűzési tevékenységet végzésének helye:

A vállalkozó iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben, vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.

 

Székhely:

 

Telephely:


Az adó alanya:

Az adó alanya az a vállalkozó, aki az önkormányzat illetékességi területén saját nevében és kockázatára haszon- szerzés céljából iparűzési tevékenységet folytat.


Az adó alapja:

Iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve

A nettó árbevétel 500 millió forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevételt csökkentő összeg egésze.

A nettó árbevétel 500 millió forintot meghaladó, de 20 milliárd forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevételt csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 85 százaléka.

A nettó árbevétel 20 milliárd forintot meghaladó, de 80 milliárd forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevételt csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 75 százaléka.

A nettó árbevétel 80 milliárd forintot meghaladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevételt csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 70 százaléka vonható le.

A sávba jutó nettó árbevétel - csökkentő összeg az összes nettó árbevétel - csökkentő összegnek és az adott sávba jutó nettó árbevétel összeg nettó árbevételben képviselt arányának a szorzata.

 

Az adó alapjának egyszerűsített megállapítása:

 

Az adó mértéke:
Iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke:
az adóalap 1,5 %-a.

 

Az adó csökkentése:

A ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, a belföldön és külföldön autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjnak, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő használati díjnak (a továbbiakban együtt: útdíj) a 7,5%-a.


Kedvezmények, mentességek:

 

Bevallás benyújtásának módja:

A Htv. szerinti vállalkozók – kivéve az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett vállalkozók (mezőgazdasági őstermelők, társasházak…) – az adóbevallási kötelezettségét - ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést - és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti.

 

Bevallás benyújtásának határideje:

 

Befizetési határidők:

 

A tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén kezdő (azaz más településen már működő) vállalkozó az előlegfizetési időszakra – az egyes esedékességi időpontokra eső összeg feltüntetésével önkormányzatonként – adóelőleget köteles a bejelentkezéssel egyidejűleg az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bejelenteni, illetve minden más esetben a bevallás-benyújtással egyidejűleg bevallani.

 

A megfizetett adóelőleg és a tényleges adókötelezettség elszámolásának időpontja megegyezik a bevallás benyújtására előírt határidővel, jellemzően (naptári évvel megegyező üzleti évben) az adóévet követő május 31.