Az ápolás, gondozás céljából nyújtott települési támogatásra jogosult az a nagykorú személy, aki életvitelszerűen tiszaújvárosi lakó- vagy tartózkodási helyén él és, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozóját {Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pont)} ápolja, gondozza, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a 280%-át (79.800 Ft).

 

A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon írásban – személyesen vagy postai úton –, vagy az E-ügyintézési tv.-ben meghatározott elektronikus úton a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell az “IGAZOLÁS a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás megállapításához” háziorvos igazolását arról, hogy az ápolt tartósan beteg.

 

Az ápolás, gondozás céljából nyújtott települési támogatás megállapítása előtt környezettanulmányt kell készíteni.

 

Az ápolás, gondozás céljából nyújtott települési támogatást egy évre kell, a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

 

A települési ápolási támogatás összege az ápolási díj központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszegének 80%-a.

 

Nem jogosult az ápolás, gondozás céljából nyújtott települési támogatásra a hozzátartozó, ha

a) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,

b) rendszeres pénzellátásban részesül,

c) keresőtevékenységet folytat és munkaideje – az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja.

 

A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatást a polgármester megszünteti, ha

a) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

b) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

c) az ápolt személy meghal,

d) a jogosultságot kizáró körülmény következik be,

e) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,

f) azt az ápolást végző személy kérte

g) az ápolást végző személy meghal.

 

Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző személy több egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzet kialakulásának megelőzéséről.

 

Az a), b) d) és e) pontok szerinti esetekben az ápolás, gondozás céljából nyújtott települési támogatásra való jogosultságot és a támogatás folyósítását a jogosultság megszűnéséről való tudomásszerzés hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

 

Az f) pont szerinti esetben a települési támogatásra való jogosultságot és a támogatás folyósítását a kérelemben megjelölt időponttól, vagy – időpont megjelölésének hiányában – a kérelem benyújtása hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

 

Az ápolt személy halála esetén az ápolás, gondozás céljából nyújtott települési támogatás folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

 

A g) pont szerinti esetben a települési támogatásra való jogosultságot a haláleset napjával, a támogatás folyósítását a haláleset időpontja hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.