A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdés a) pontja alapján a Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást nyújthat. A törvényben foglaltak figyelembevételével a polgármester - átruházott hatáskörben - fenti jogcímen települési lakhatási támogatást nyújt.

 

A települési lakhatási támogatást Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII.27.) önkormányzati rendeletének 15. § - 18. § rendelkezései szabályozzák.

 

A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy lakóház fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A hozzájárulás a villanyáram, a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a víz- és csatornahasználat díj, a lakbér, illetve a közös költség rendezéséhez kerül megállapításra. A települési lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, a fent felsorolt kiadások közül annak a viseléséhez kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

 

A települési lakhatási támogatás akkor kerül megállapításra

a) ha a havi nettó jövedelem nem haladja meg

aa) egyszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének a 360%-át (102.600 Ft),

ab) kétszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének 550%-át (156.750 Ft),

ac) háromszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének 650%-át (185.250 Ft),

ad) négy- vagy többszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének 780%-át (222.300 Ft), és

b) a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, és

c) a kérelmező életvitelszerűen a támogatással érintett ingatlanban lakik.

 

A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani. A kérelmezőt a települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A jogosultság megállapítása iránti új kérelmet a lejáratot követő hónapban lehet benyújtani.

 

A támogatás havi összege 4.500 Ft.

 

A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra, vagy lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban, vagy lakóházban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak, vagy lakóháznak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás vagy lakóház lakrészeit.

 

A települési lakhatási támogatásra jogosult a lakás, vagy lakóház tulajdonosa, haszonélvezője, használója, bérlője.

 

A települési lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani.

 

A kérelem elbírálásához a jövedelmek igazolásán kívül az alábbi iratok szükségesek:

a) a kérelemhez mellékelt vagyonnyilatkozat,

b) ha a kérelmező az ingatlannak nem tulajdonosa

ba) lakás-, vagy lakóházbérleti szerződés, vagy

bb) szívességi lakás- vagy lakóházhasználat esetén nyilatkozat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséről,

c) annak a közszolgáltatónak az utolsó havi számlája (számlarészletezővel együtt), ahová a kérelmező a települési lakhatási támogatás folyósítását kéri.

 

Ha a települési lakhatási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a támogatás megszüntetésre kerül. A változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a hatóság még teljes összegben folyósítja.

 

A települési lakhatási támogatásra való jogosultságot és a támogatás folyósítását a kérelemben megjelölt időponttól, vagy – időpont megjelölésének hiányában – a kérelem benyújtása hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni, ha azt a települési lakhatási támogatásban részesülő személy kéri.