Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont, vagy fennmaradási engedélyezés eljárásokat megelőzően az építésügyi hatósági engedélykérelem tárgyának településképi illeszkedésével kapcsolatban:

 

  1. Tiszaújváros Településszerkezeti Terve szerinti ipari gazdasági övezet (Gip) kivételével, minden 50 m2 bruttó szintterületet meghaladó új építmény,
  2. 50 m2 bruttó szintterületet eredményező emeletráépítés, tetőtér-beépítés, függetlenül az ingatlan építési övezeti besorolásától;
  3. ipari gazdasági övezetbe (Gip) tartozó ingatlanokra tervezett 1000 m2-nél nagyobb összes szintterületű építmény;
  4. minden helyi építészeti védelem alatt álló építmény;
  5. minden köztéri műalkotás és azok környezetét alakító;
  6. a településkép védelme szempontjából meghatározó területek építészeti műszaki terveivel összefüggésben.

 

A rendelet szövege és függeléke letölthető a „nyomtatványok letöltése” lapfül dokumentumai közül.

Településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni homlokzati változással nem járó, kizárólag belső átalakítási munkákra vonatkozó, engedélyköteles építési tevékenységek esetén.

A településképi véleményezési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa kérelmére indul.

A véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmező (építtető) kérelmét papír alapon nyújtja be, és a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.

A kérelemnek tartalmaznia kell az építtető vagy kérelmező nevét és címét, valamint a tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát. 

 

Az építészeti-műszaki dokumentációnak a véleményezéshez az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

 

a) az egyedi építészeti követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet,

b) a rendeltetés meghatározását,

c) az egyedi építészeti követelményeknek való megfelelésről szóló rövid leírást.

 

A polgármester a településképi véleményét a városi főépítész szakmai véleményére alapozza.

 

A véleményezési eljárás során vizsgálja:

 

A településképi követelményeknek való megfelelést,

  1. A közterület mentén az épület kialakításának (tömeg, tetőzet, homlokzat tagolása, nyílászárók kiosztása) módját és feltételeit,
  2. Több építési ütemben megvalósuló új beépítés, illetve meglévő építmények bővítésénél biztosított lesz-e az előírásoknak, illetve az illeszkedési követelményeknek megfelelő további fejlesztés, bővítés megvalósíthatósága, a beépítés javasolt sorrendje megfelel-e a rendezett településképpel kapcsolatos követelményeknek.
  3. Az alaprajzi megoldások nem eredményezik-e az épület tömegének, illetve homlokzatainak településképi szempontból kedvezőtlen megjelenését.
  4. Az épület homlokzatának és tetőszerkezetének kialakításával kapcsolatban azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a kialakult, illetve településrendezési eszköz szerint átalakuló épített környezethez, a homlokzat tagolása, a nyílászárók kiosztása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival, a terv javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezések elhelyezésére, kialakítására, a terv városképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezése vonatkozásában, továbbá, hogy a tetőzet kialakítása – különösen hajlásszöge és esetleges tetőfelépítményei – megfelelően illeszkednek-e a domináns környezet adottságaihoz.
  5. A határoló közterülettel való kapcsolatot illetően vizsgálja, hogy megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, valamint növényzetét, a terv a településképet tekintve megfelelő javaslatot ad-e az esetleg szükségessé váló – a közterületet érintő – beavatkozásokra, az esetleg közterület fölé benyúló építményrészek, illetve szerkezetek és berendezések milyen módon befolyásolják a közterület használatát, különös tekintettel a meglévő, illetve telepítendő fákra, fasorokra.
  6. Közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók kialakítását.

 

A polgármester a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül megküldi véleményét az építtetőnek vagy a kérelmezőnek, továbbá véleményét elektronikus formában feltölti az elektronikus tárhelyre.

A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az csak az építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.